Renklerin Beslenme Psikolojisine Etkisi

Renklerin Beslenme Psikolojisine Etkisi

Renkler hayatımızla iç içe geçmiştir. Gökyüzünün maviliği, çimenlerin yeşilliği, toprağın kahverengisi başta olmak üzere her baktığımızın yerde farklı bir tonla karşı karşıya kalmaktayız. Bu durum psikolojimiz üzerinde de etkilidir. Gökyüzünün rengini düşünün.

Güne uyandığımızda gökyüzünün rengi karanlık ise ruh halimiz daha depresif, aydınlıksa ruh halimiz daha optimistik olmaktadır. Gördüğümüz her şey bizi en derinlerde etkilemektedir. İnsanların temel ihtiyaçlarından olan beslenme, bu etkilenme çemberinin içinde yer almaktadır. Bir yemeğin tuzu ve baharatı kadar rengi de yemeğin lezzetini etkilemektedir. Bu etki bizim düşündüğümüzden daha fazladır.

Peki hangi renkteki yiyecekler bizi rahatlatırken, hangileri bizim daha çok yememize sebep oluyor?

SARI
SARI

SARI

Sarı rengi güneşin ve yeni başlangıçların rengidir. İnsanı mutlu eder, keyif verir. Bireyin serotonin hormonunu etkiyen bu renk yemeklerde kullanıldığında insanların yediği yemeği mutlu yemesini, rahat yemesini sağlar.

Bu rahatlık insanların gerektiğinden çok yemesine sebep olabilir. Örneğin bireyler cips yediklerinde daha fazlasını isteyebiliyorlar. Bir kereden bir şey olmaz diyerek başlanan cips, bazı tütün ürünleri bağımlılık yapabiliyor.

TURUNCU
TURUNCU

TURUNCU

Turuncu yaşamı ve heyecanın rengidir. Aynı sarı renkte olduğu gibi turuncu rengin de insanı rahatlattığı bilinmektedir. Stresi azaltan turuncu rengin insanların iştahını açtığı, stresi azaltarak insanların daha çok yemek yemek istemesine sebep olduğu bilinmektedir. İştahı açan bu turuncu rengin sık sık çeşitli zincir markaların logolarında olduğunu görebilmekteyiz.

KIRMIZI
KIRMIZI

KIRMIZI

Kırmızı rengi aşkın ve tutkunun rengidir. Beslenme üzerindeki etkisine baktığınızda kırmızı renkli yemeklerle insanların aşk yaşadığı söylenebilir. Kırmızı insanların iştahını açar, insanları yemek yemeye ya da yemek yemeyi istemeye iter.

Kırmızı her şeyden önce iştah uyarıcı bir renktir. Bu yüzden çeşitli firmaların yemek yenilen yerlerde kırmızı bir dekorasyon tercih ettiği görülmektedir. Hatta bazı markaların reklamlarında da sık sık kırmızı arka fon kullanıldığı görülmektedir.

beyaz
beyaz

BEYAZ

Beyaz, sadeliğin, saflığın, sağlıklı olmanın ve tazeliğin rengidir. Beyaz renkli yiyeceklerin sağlıklı yiyecekler olduğu söylenebilir. Peynir, karnabahar, süt, sarımsak, soğan gibi yiyecekler bu sağlıklı ürünlere örnek verilebilir. Diyetisyenlerin logolarında sık sık beyaz rengi tercih ettiği bilinmektedir.

SİYAH
SİYAH

SİYAH

Siyah rengi kimi için çok tercih edilen ve vazgeçilemeyen bir renk iken bazıları için iç açıcı olmayan ve asla tercih edilmeyen bir renktir. Siyah rengin insanlara enerji verdiği bilinmektedir. Siyah olmasa da koyu renkli besinlerin insanları uyardığı ve enerji verdiği görülmektedir. Bu koyu renkli besinlere kahve, çikolata, kakao verilebilir.

MOR
MOR

MOR

Mor rengi lüksü, zarafeti ve duygusallığı temsil etmektedir. Bu etkisine rağmen mor renginin beslenme üzerine etkisine bakıldığında iştah kapatıcı bir etkisi olduğu görülmektedir. Mor renkli besinlere örnek olarak patlıcan, üzüm, yaban mersini ve mor lahana verilebilir.

MAVİ
MAVİ

MAVİ

Mavi rengi sakinlik ve güvenin rengidir. Mavi renkli besinlerin insanları sakinleştirdiği ve rahatlattığı bilinmektedir. Aynı mor renkte olduğu gibi mavi rengin de insanların iştahını kapattığı bilinmektedir. Yemek odalarında tercih edilmesi gereken iki renkten biri olduğu söylenebilir.

YEŞİL
YEŞİL

YEŞİL

Yeşil rengin sağlığı temsil ettiği bilinmektedir. Beslenme üzerindeki etkisine bakıldığında yeşil renkli birçok besinin sağlıklı olduğu söylenebilir. Detokslarda sık sık yeşil rengin kullanıldığı görülmektedir. Salatalarda ve sebzelerde sık sık yeşil renk ile karşılaşıldığı görülmektedir.

Renkler buraya yazdığım 8 renk ile sınırlı kalmadığı bir gerçektir. Fakat beslenmemiz üzerine en etkili renklerin bu 8 renk olduğunu söylemek yanlış olmaz. Besinlerin rengi, neyi ne kadar yiyeceğimizi ve nasıl yiyeceğimizi belirlemektedir. İnsanların yaşları ile orantılı olarak seçtiği yiyeceklerin renginin değiştiği görülmektedir.

Yaşın artması ile beraber erkeklerin yeşil renkten uzaklaştığı kadınların ise yeşil ve turuncu renkteki yiyeceklerden uzaklaştığı görülmektedir. Yaşın artması ile beraber kadınların daha çok mor ve mavi renkteki sakinlik getiren ve iştah kapatan renkteki yiyecekleri tercih ettiği, erkeklerin ise turuncu ve kırmızı gibi sıcak tonlardaki yiyecekleri tercih ettiği yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*
*